На 31 юли попаднах на крайно интересен репортаж в сутрешния блок на БТВ. Тъй като не си спомнях името на селото, за което става въпрос, трябваше да пиша на БТВ (които ми отговориха!), за да го разбера и се замотах с пускането на този постинг. Междувременно любопитната история придоби солидна медийна известност.

Та значи, в благоевградското село Делвино (наброяващо, доколкото разбрах, не повече от петдесетина души) няколко баби се явили пред кметицата с молба в селото да бъде изградено читалище с библиотека. В репортажа излъчиха интервю с три от бабите, които бяха единодушни, че е изключително важно да се чете. Запитани как ще намират време за четене, бабите казаха, че не са заети по цял ден на полето и освен това през зимата работа на полето няма, а дните са дълги. Жалко, че в Нетера.тв не са направили запис на сутрешния блок точно от този ден, за да видите какви умилителни сладури бяха тези баби. Попитаха ги какво искат да четат и те казаха, че предпочитат българските класици и изброиха: Иван Вазов, Дебелянов, Алеко Константинов, Максим Горки (не е български, но все пак е класик, нали:). Казаха, че за внучетата им като дойдат на гости ще е много по-хубаво да има откъде да вземат да прочетат нещо, вместо по цял ден да си развалят очите на компютъра.

Всъщност историята си има предистория и продължение. Предисторията е, че кметицата на село Делвино е много активна (видът й е доста страховит, но явно пък е амбициозна жената) и се е заела да направи селото културно средище и привлекателно кътче за туристите. Самата тя има афинитет към изкуството, както ще можете да се убедите от материалите по-долу:

26-годишна кметица командва две села – в-к Стандарт, 17 март 2004

Селска конюшня стана галерия – в-к Стандарт, 27 май 2005

В Делвино взеха акъла на 40 холандци – онлайн пътеводител Bulgariatour.org, 31 октомври 2005

Казарма край Благоевград става туристическа атракция – imoti.net, 24 ноември 2005

Кметицата на Делвино извая литературата – в-к Вяра – информационният всекидневник на Югозападна България, 16 юни 2006

Това е предисторията. Продължението идва след излъчения по БТВ репортаж. Ето няколко линка и по тази сюжетна линия:

Село Делвино – дарение на книги – Радио Благоевград

Дарение от книги за с. Делвино – Читалища, 3 август 2007

Баби сменят мотиките с любовни романи – в-к Стандарт, 5 август 2007 (доста пренебрежително-саркастично заглавие, а и цялата статия е в този тон)

Ламбо им прати книги, те му омесиха баница – в-к Стандарт, 5 август 2007

Кметицата готви изложба – в-к Стандарт, 5 август 2007

БГ глупаци озлобено осмиват желанието да се чете – Книги NEWS – силно осъдителна реакция на споменатата по-горе скорошна статия от Стандарт. И на мен ми се стори подигравателна статията на Стандарт, но чак пък такава реакция, и то защо задълбават в Георги Господинов, не знам…

Важното в цялата история е, че има надежда, защото пословичната българска жажда за знание явно все още не е пресъхнала дори и у тези стари, отрудени хора:)

Advertisements